Panduan Ringkas Membuat Pinjaman Perumahan Untuk Bukan Kakitangan Kerajaan

Seringkali saya dihubungi oleh prospek yang bertanyakan rumah/hartanah yang di iklan, pasti akan memanjangkan pertanyaan nya kepada bagaimana untuk memohon pinjaman jika mereka comfirm ingin membeli rumah tersebut. Melalui posting yang ringkas ini semoga anda mendapat sedikit panduan sebelum membeli hartanah idaman anda.

Jika anda bukan kakitangan kerajaan atau badan berkanun anda hanya mempunyai satu pilihan pinjaman perumahan sahaja, iaitu melalui pinjaman perumahan daripada Syarikat Kewangan Swasta atau Bank.

Apabila anda membuat keputusan membeli sesebuah rumah dengan menggunakan Pinjaman Bank ada beberapa perkara penting yang perlu di ambil kira seperti juga dalam Pinjaman Perumahan Kakitangan Kerajaan. Melalui posting ini saya akan sebut secara umum untuk memberi sedikit panduan kepada anda iaitu :

  1. Margin Pinjaman (Margin of Finance)

Secara umum bank tidak memberi pinjaman 100% daripada daripada harga rumah yang dibeli melainkan semasa tawaran istimewa tertentu seperti sempena ulang tahun bank tersebut atau sebagainya.

 

Secara umum Margin Pinjaman bank dibahagi kepada 3 iaitu :-

  • Pinjaman Pembelian Rumah Pertama range 85% – 90%
  • Pinjaman Pembelian Rumah Kedua range 85% – 90%
  • Pinjaman Pembelian Rumah Ketiga dan seterusnya 70%

Margin pinjaman sangat penting difahami kerana ia menentukan jumlah penyediaan tunai anda dalam pembelian rumah contohnya :

Harga Rumah          :                      RM300,000/-

Margin Pinjaman    :  (Tolak)      RM270,000/- (90%)

Tunai yang perlu disediakan   = RM30,000/-(10%)

Tips disini anda perlu tahu dimana kedudukan anda dan jika anda ingin juga cuba mendapat margin pinjaman maksimum atau sehingga 100% sila hubungi ejen hartanah kerana ejen boleh membantu anda untuk mendapat pinjaman terbaik.

 

2. Jumlah bayaran Balik Pinjaman Bulanan (Monthly installment)

 

Daripada Margin Pinjaman yang anda dapat maka boleh la anda mula mengira jumlan bayaran balik pinjaman bulanan anda.

Pengiraan Monthly installment bergantung kepada kadar keuntungan (islamic financial) / kadar faedah (konvensional financial), tempoh masa pinjaman (Maksimum 35 tahun) dan umur semasa pemohon (Maksimum 65 tahun).

Untuk mendapat keputusan yang hampir tepat saya cadangkan anda membuat pengiraan melalui Loan Kalkulator sila Klik link di bawah :

 

Tips : Melalu pengiraan ini anda akan dapat mengetahui jumlah bayaran balik pinjaman bulanan anda contoh dengan Maybank RM1,357 sebulan. Selain itu anda dapat membanding kadar keuntungan/faedah bank yang berbeza, fleksibiliti pinjaman serta adakah bank tersebut mengenakan peraturan Lock in Period untuk tempoh masa tertentu.

 

3. Had Kelayakan Pinjaman (Debit Service Ration atau DSR)

 

Setelah anda mengetahui berapa jumlah deposit pembelian rumah yang perlu disediakan dan berapakah pula jumlah bayaran balik pinjaman bank bulanan yang anda mesti bayar setiap bulan daripada jumlah gaji/pendapatan bersih anda.

Kadar DSR tidak sama, ia bergantung kepada bank yang menawarkan pinjaman, jumlah pendapatan bersih pemohon, rekod kewangan dan profile peribadi pemohon.

 

Sebagai contoh :

Dalam Kes ini anda memilih Maybank;

Gaji bawah RM3500 = DSR 40% manakala Gaji melebihi RM3,500 = DSR 70%.

Katakan Gaji Bersih anda RM5,000 @ 70% = RM3,500

 

Keputusannya : Anda boleh meminjam sehingga RM3,500 daripada Maybank kerana jumlah Pinjaman Baru hanya RM1,357 sebulan.

 

Semoga perkongsian ringkas ini dapat membantu anda.

 

Jika anda ada hartanah yang ingin dijual sila hubungi saya Azman 016-9213895

Leave a Reply

Your email address will not be published.